Wat is fysiotherapie en wat doet een fysiotherapeut?
Jaarlijks maken ruim drie miljoen Nederlanders gebruik van fysiotherapie. Wat is handig om te weten bij een bezoek aan de fysiotherapeut?
1. Wat is fysiotherapie?
Een fysiotherapeut behandelt mensen die moeite hebben met bewegen, bijvoorbeeld door pijn in spieren of gewrichten, een verkeerde houding of een blessure. Een fysiotherapeut kan het lichaam beter laten functioneren en kan pijn verminderen. Vergoeding voor Fysiotherapie is voor Nederlanders een van de belangrijkste redenen om een aanvullende verzekering af te sluiten.
2. Welke klachten behandelt de fysiotherapeut?
Fysiotherapeuten behandelen alle klachten die met bewegen te maken hebben. Zoals:
- arthrose
- enkelletsel
- hernia
- klachten aan arm, nek of schouder
- lage rugklachten
- sportblessure
- polsblessure
- reuma
Bij complexe aandoeningen kunnen fysiotherapeuten helpen bij verantwoord bewegen. Zoals bij:
- een beroerte
- COPD (longaandoeningen)
- osteoporose (botontkalking)
- spierziekten (ALS, MS)
3. Welke verschillende fysiotherapeuten zijn er?
Er zijn algemene en gespecialiseerde fysiotherapeuten. Algemene fysiotherapeuten behandelen alle soorten klachten die met bewegen te maken hebben. Er zijn ook fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in een specifieke doelgroep, klacht of behandeling. Zij hebben daarvoor meestal een aanvullende (Master)opleiding gevolgd.
4. Wat doet de fysiotherapeut?
Fysiotherapeuten geven advies en oefeningen, en indien nodig passen ze specifieke technieken toe. Adviezen kunnen gaan over houding en over actief blijven ondanks beperkingen. Oefeningen kunnen bedoeld zijn om de spieren soepeler te maken. Voor sommige oefeningen zijn apparaten nodig, andere oefeningen kun je zonder apparaten thuis doen. Wij hebben een goed ingerichte oefenzaal ter beschikking. Uw fysiotherapeut zal samen met u een, op uw specifieke klachten gericht, oefenprogramma opstellen. Om het herstel extra te stimuleren kunt u tijdens de behandelperiode in overleg met uw therapeut ook buiten de behandelingen geheel kostenloos gebruik maken van de oefenzaal.
Voor specifieke klachten en aandoeningen zijn er beweegprogramma’s, zoals voor mensen met COPD, hartaandoeningen, kanker, artrose, diabetes en osteoporose. Meer informatie daarover vind je op www.defysiotherapeut.com.
Fysiotherapeuten werken vaak samen met huisartsen en andere specialisten, zoals orthopedisch chirurgen (na een heup- of knieoperatie), vaatchirurgen en neurologen. Ook werken fysiotherapeuten steeds vaker samen met wijkverpleegkundigen en sociaal werkers.
5. Wat is verstandig om te vertellen?
Alles wat invloed kan hebben op de diagnose en behandeling. Bij pijn in de nek bijvoorbeeld: hoe lang u reeds klachten heeft, waar de pijn exact zit, welke bewegingen pijn doen en wat u graag weer zou kunnen. Wees zo open mogelijk over zaken als stress op het werk of spanningen in de privésituatie. Deze kunnen ook van invloed zijn.
6. Kan de fysiotherapeut klachten voorkomen?
Ja, fysiotherapeuten richten zich steeds meer op het voorkomen van klachten. Er worden bijvoorbeeld adviezen gegeven over actief blijven, het aannemen van juiste (zit)houdingen en het doen van ondersteunende oefeningen.
7. Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd?
Fysiotherapie is een wettelijk beschermde beroepstitel. Dat betekent dat iemand zich pas fysiotherapeut mag noemen als hij een erkende opleiding heeft afgerond. Fysiotherapeuten zijn ook wettelijk verplicht zich te registreren in het BIG-register, een Nederlandse databank van erkende zorgverleners. Daarnaast is er het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Om in dit register te komen, moeten fysiotherapeuten aan kwaliteitseisen voldoen. Op www.defysiotherapeut.com staan de fysiotherapeuten die zijn ingeschreven in het CKR.
8. Hoe wordt fysiotherapie vergoed?
Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige chronische aandoeningen worden de kosten vanaf de 21ste behandeling wel vergoed uit de basisverzekering. De lijst met de chronische aandoeningen waarvoor dit geldt, staat op www.fysiovergoeding.nl Hoeveel behandelingen fysiotherapie er vergoed worden, hangt af van uw afgesloten zorgpolis.