adres

Distelberg 39, 4708 DW, Roosendaal

Wat is Psychosomatische fysiotherapie? 

Psychosomatische fysiotherapie is een (nog) wat minder bekende specialisatie binnen de fysiotherapie. De psychosomatische fysiotherapeut (die afgestudeerd is op Master niveau) is gespecialiseerd in behandeling van spanning- of stressgerelateerde (lichamelijke) klachten en onverklaarde pijn- en vermoeidheidsklachten.

Deze (vaak langdurige) lichamelijke klachten kunnen een verband hebben met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting in relatie tot de omgeving. De oorzaak kan van lichamelijke en/of van mentale aard zijn, waardoor lichamelijke signalen verkeerd worden geïnterpreteerd door het lichaam. De klachten nemen vaak toe in de loop van de tijd, maar medisch gezien kan er vaak geen diagnose gesteld worden. Dit kan leiden tot een gevoel van onrust en onbegrip.

Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in:
– lichamelijke klachten zoals nek- en rugklachten, hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid, moeite met ontspannen, druk op de borst of hartkloppingen, onverklaarde spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, moeite met ademhalen, onverklaarde maag, darm en/of andere buikklachten.
– psychische klachten zoals: slecht, weinig of juist teveel slapen, gevoel van angst, onzekerheid, lusteloosheid, moeite met concentratie, gevoel van somberheid, piekeren, algeheel gevoel van onbehagen, prikkelbaarheid, onrustig of gejaagd zijn, moeite met ontspannen en minder kwaliteit van leven ervaren, geen zin in seks of dwangmatig met seks omgaan, overmatig eten, -roken of -alcohol-, en medicijngebruik.

 

Hoe komt de cliënt weer in balans?
De therapie wordt door een, bij het KNGF en de NFP, geregistreerde fysiotherapeut gegeven. De therapeut werkt volgens het biopsychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische- en sociale aspecten bij de behandeling betrokken worden.

 

Biopsychosociale model.

 

De klachten worden eerst uitgebreid in kaart gebracht tijdens een intakegesprek en een onderzoek. Tijdens het eerste gesprek wordt er gezocht naar een relatie tussen de lichamelijke klachten, de psychische gesteldheid en omgevingsfactoren. De hulpvraag van de cliënt, het intakegesprek, (lichamelijke) onderzoek en de aanvullende vragenlijsten, bepalen de therapeutische doelen waaraan de therapeut en cliënt gaan werken tijdens de behandelingen. Er wordt een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht van de cliënt in het herstel- en veranderingsproces.

Het doel van de therapie kan zijn:

  • Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht
  • Inzicht krijgen welke invloed de klachten hebben op het dagelijks leven
  • Ontspanningstechnieken aanleren
  • Verbeteren van ademhaling of ademhalingspatroon
  • Lichaamsbewustzijn creëren of verbeteren
  • Opbouwen van algehele (fysieke) belastbaarheid
  • Factoren die de problemen in stand houden veranderen
  • Eigen fysieke en psychische grenzen leren aanvoelen
  • Vertrouwen krijgen in het eigen lichaam

Tijdens de behandelingen wordt er samen gekeken naar een probleemoplossende methode om de (lichamelijke) klachten te verminderen, meer controle te ervaren of geen (lichamelijke) klachten meer te ervaren. Daarin wordt er samengewerkt met praktijkondersteuners en psychologen om een passende behandeling samen te stellen. Deze behandelingen worden op de individuele cliënt afgestemd.

Een verwijzing voor psychosomatische fysiotherapie is wenselijk, maar niet verplicht. U kunt direct bij onze praktijk terecht.

 

 

 

 

 

 

Openingstijden

Maandag 08:00 - 19:00
Dinsdag 08:00 - 19:00
Woensdag 08:00 - 19:00
Donderdag 08:00 - 19:00
Vrijdag 08:00 - 13:30
Zaterdag - zondag Gesloten